18 nov. 2009


Stiai ca unghiile pot dezvalui indicii despre starea ta de sanatate? O nota de culoare alba aici, o tenta de roz acolo sau micile exfolieri si umflaturi pot fi semne ale unei boli in organism. Indicii ale problemelor la ficat, plamani si inima pot aparea pe unghiile tale, ne informeaza specialistii site-ului webmd.com. Verifica-ti acum unghiile si vezi daca ai de ce sa te ingrijorezi.

Lipsite de stralucire

Unghiile pale sunt, uneori, legate de imbatranire. Dar ele pot fi, de asemenea, un semn al unei boli grave precum:
Anemia
Insuficienta cardiaca congestiva
Diabet zaharat
Boli hepatice
Malnutritie

Pete albe

In cazul in care unghiile sunt in mare parte de culoare alba, sau patate cu dungulite albe, acest lucru poate indica probleme hepatice, precum icterul, dar si probleme de alimentatie. Imbogateste-ti meniul cu alimente pline de calciu!

Unghii galbene


Una dintre cele mai comune probleme: unghiile ingalbenite. Cand culoarea lor devine galbuie este foarte posibil sa te confrunti cu o infectie fungica. Pe masura ce infectia se agraveaza, patul unghiei se poate retrage si pot aparea probleme serioase, precum caderea unghiei. In cazuri rare, unghiile galbene pot indica o stare mai grava, cum ar fi boli ale tiroidei sau psoriazis.

Lucioase si albastrui

Daca au o tenta albastruie, poate fi un semn ca organismul tau nu primeste suficient oxigen. Mergi la medic si fa-ti un control la plamani, deoarece sunt sanse sa suferi de o infectie respiratorie sau chiar pneumonie. E timpul sa renunti la fumat, daca ai acest obicei.

Exfoliate si tocite

Poate fi un semn precoce de psoriazis sau artrita. Psoriazisul este o afectiune a pielii care incepe
sa-si arate simptomele mai intai pe suprafata unghiilor.

Uscate si subtiri

Daca ai unghiile ca de nisip, iar straturile lor se divizeaza frecvent, ai putea merge la un control endocrinologic.
Problemele de tiroida au astfel de efecte atunci cand sunt netratate. Totodata, daca exfolierea nu este severa, iar unghiile capata si o nuanta galbuie, poate fi vorba doar de o infectie cu o ciuperca.

Pielite umflate

Multi bolnavi de lupus, o forma a tuberculozei care afecteaza grav organismul, au prezentat ca prime simptome ale bolii pielitele inflamate ale unghiilor. Daca ai pielea din jurul unghiei umflata si rosie, fara ca tu sa-ti fi facut recent o manichiura, poti merge la dermatolog pentru un control de rutina.

Dungi negre

Un astfel de simptom trebuie cercetat si tratat cat mai urgent! Dungile negre sunt deseori alarme ale cancerului de piele!

Iti rozi unghiile

Daca ai acest obicei inseamna ca ai o problema emotionala. Stresul si anxietatea te fac sa recurgi la acest tic nervos si nu este de neglijat.
Poate consultatia unui psihoterapeut te va elibera de tensiune, iar riscul aparitiei unei boli pe fond nervos e mai mica.

Trateaza-le simplu si natural:

Daca ai unghii subtiri si casante, iar acesti factori nu survin unor boli, le poti da un ajutor cu produsele de prin camara. Inmoaie-ti unghiile in ulei de floarea-soarelui sau de masline, pentru a le da luciu si pentru a le intari. Cand le supui temperaturilor scazute, maseaza-le cu glicerina, iar atunci cand se exfoliaza, stropeste-le cu putin suc de lamaie!

De retinut

De Produsele cosmetice destinate unghiilor, precum oja inchisa la culoare, acrilul sau alte substante, iti pot modifica temporar culoarea unghiilor. Totodata, aceste produse ti le pot sensibiliza permanent. Opteaza pentru o manichiura naturala si foloseste doar lacuri si oje imbogatite cu vitamine. Utilizeaza doar forfecuta ta personala.


Sursa: www.cancan.ro

Niciun comentariu: